Et kulturelt ikon vækkes til live

I 2011 brændte en af Danmarks helt store kulturinstitutioner, K.B. Hallen, ned. Hallen havde siden 1938 været kulturgenerator for store events i København, såsom koncerter, sportsbegivenheder og messer. Nu rejser den sig igen i en arkitektonisk genfortolkning, der bygger videre på den historiske arv.

I det nye design trækker Christensen & Co. Arkitekter tråde fra den oprindelige hals arkitektoniske DNA og fører dem videre i et nutidigt design, der giver genklang i københavnernes hukommelse. Hallens arkitektur med den ikoniske bue bygger samtidig bro mellem fortid og fremtid og fortæller videre på K.B. Hallens historie i en moderne version.

En næsten 20 meter høj betonvæg i forhallen giver den nye K.B. hal struktur og en genkendelig stoflighed, der lader den oprindelige hals historie leve videre i en moderne version.
Billede: Christensen & Co. Arkitekter

En social magnet

Den nye K.B. Hallen vil i sin nye form aktivt bidrage til lokalområdets liv, med sin åbne glasgavl, der lader det indre liv sive ud og blive del af omgivelserne. Med de store glasfacader forstærkes hallens tiltrækningskraft sådan, at hallen – der ligger tilbagetrukket fra Peter Bangs Vej – suger forbipasserende til sig med sit lys og liv.

Når gæsterne ankommer via Peter Bangs Vej vil de bevæge sig henover den nye forplads mod den lysende og åbne bygning, for let at passere ind gennem glasgavlen og blive en del af hallens indre. Her leder store trapper gæsterne op på første sal, hvor en serie af loungeområder og barer skaber ramme om en behagelig indledning til de store kulturoplevelser, der udfolder sig under buens hvælvede loft.

På første sal ligger flere loungeområder. Her bliver den gamle hals mættede atmosfære genfortolket i naturlige materialer, som bambustræ, der med sin struktur og glød skaber en sanselig oplevelse af hallen.
Billede: Christensen & Co. Arkitekter

Fremtidens eventhal med fortidens vingesus

Den gamle hal havde en særlig stoflighed, som blev forstærket af et væld af datidens farver. I stedet for at forsøge at genskabe denne stoflighed med moderne maling bliver den fortolket med brug naturlige materialer, der giver hallen tekstur – både inde og ude.

K.B. Hallen genskabes med gedigne materialer som bambustræ, håndlavede teglklinker og beton støbt på stedet, der med deres glød og struktur giver hallen sin særlige stoflighed. I facaden vil store formstøbte og hvidglaserede teglklinker give den svævende første sal en knækket og levende geometri, der reagerer med lyset og går i dialog med omgivelserne.

I de nye fleksible rammer opfylder indretning, akustisk og teknisk kravene til nutidige eventhaller. Dermed kan K.B. Hallen igen indtage sin retmæssige plads som en af Københavns store kulturinstitutioner.
Billede: Christensen & Co. Arkitekter

Et andet DNA-spor, der er bygget videre på, er den oprindelige hals massive pladsstøbte betonkonstruktion. Som en hyldest til den oprindelige hal, genopføres den næsten 20 meter høje betonvæg i foyeren med bræddeforskalling, der skaber en særlig struktur i betonen. Denne bliver det første, gæsterne møder, når de træder ind i forhallen.

Lang levetid

K.B. Hallen bliver genopført for fremtidens generationer af sportsfolk, musikelskere og københavnere med moderne funktioner i en kvalitet og med en robusthed, der står mål med den oprindelige hal. Råhuskonstruktionerne er udført af stål samt plads- og elementstøbte betonkonstruktioner, der sikrer store søjlefri spænd, høj robusthed, støjdæmpning for naboerne samt at hallen får en levetid på langt over 100 år.

Store glasfacader forstærker hallens tiltrækningskraft, og hallens lys vil suge gæsterne til sig. Over den nye forplads vil de let flyde ind gennem glasgavlen og blive en del af hallens liv.
Billede: Christensen & Co. Arkitekter

Vi vil give københavnerne en ny K.B. Hallen – ikke en kopi af den gamle – en ny hal, som bygger videre på arkitektoniske DNA-spor. Her er det buede tag nok det mest ikoniske, og derfor forbliver buen også fremover K.B. Hallens signatur.
— Michael Christensen, kreativ direktør og grundlægger af Christensen & Co. Arkitekter